Det finns otroligt många saker man kan göra för att få ett lyxigare hem men inte riktigt lika många som håller sig lyxiga genom åren. Laminatgolv och läderimitationer ser bra ut på ytan men så fort man faktiskt börjar använda dem så känns det inte bra och de slits fult. Nu skall vi gå igenom några saker som verkligen är riktigt lyx.

Golv

Riktig lyx är solida golv av kvalitetsmaterial. Den vanligaste finare golven i Sverige är någon form av parkettgolv. Dessa både ser bra ut och är enkla att fixa till när de har blivit för slitna. Så länge delen av golvet som är i solitt trä är tjockt nog så går det att slipa ner golvet så att det blir som nytt igen.

Den typ av golv som länge varit den absolut största lyxen är utan tvekan golv i natursten, då främst marmor. Marmor finns i en otrolig mängd variationer beroende på var den kommer ifrån. Marmorns färg och mönster är helt och hållet baserat på vilka andra metaller och mineraler som finns inbakat i stenen då marmorn själv är helt vit. Det kanske mest kända exemplet på användandet av marmor i överdådig lyx är på indiska Taj Mahal som är byggt av otroliga mängder vit marmor. Ni kan kolla närmare här vilken otrolig variation det finns i färg och mönster.

Möbler

Även gällande möbler så handlar valet om materialet. Att välja möbler som är gjorda med solida trämaterial istället för plywood och träfiberskivor är första steget. Detta förlänger hållbarheten och gör att möblerna slits mycket snyggare.

Om möbeln har stoppning så får man gärna använda läder istället för tyg men det då också viktigt att tänka på vilken typ av läder man väljer. Vissa billigare möbler kan säga att de använder äkta läder då det är det på delarna som slits, men inte på resterande delar. Detta kan leda till en möbler som efter några år har en ok sittyta men söndersliten baksida. Även ”äkta” läder är inte alltid bra läder. Du kan läsa mer om olika typer av läder och hur man bör sköta om dom på den här sidan.